Thomas Jørgensen er ny i GymLF’s bestyrelse, hvor han blandt andet vil arbejde for at sikre gymnasieledere et godt lederliv – også i længden. Og han ved, hvad han taler om. Efter 15 år som rektor på Borupgaard Gymnasium har han netop fået et nyt rektorjob.
”Jeg er knaldgul,” konstaterer Thomas Jørgensen fem minutter inde i interviewet og henviser til sin personlighedstype i den såkaldte HBDI-model, hvor ’den gule type’ blandt andet bliver beskrevet med adjektiver som udadvendt, positiv, spontan, innovativ, inspirerende, positiv – og glad for udvikling. Dét drive mærker man. Ud over at være ny i GymLF’s bestyrelse er Thomas Jørgensen også ny på sin arbejdsplads. Efter 15 år som rektor på Borupgaard Gymnasium i Ballerup på den københavnske vestegn har han nemlig netop rykket sit arbejdsliv 15 kilometer mod øst til hjertet af hovedstaden, hvor Gefion Gymnasium ligger. Her satte Thomas Jørgensen sig i rektorstolen 1. maj 2023. GymLF’s nyhedsbrev talte med ham kort inden:

”Jeg glæder mig, men har også megamange sommerfugle i maven. Jeg er da nervøs for alt muligt – lige fra: ’Vil jeg kunne gøre en forskel?’ til ’kan jeg finde rundt?’ Jeg er måske rolig udenpå, men indeni kører det rundt,” fortæller han.
Han har været glad for alle sine år på Borupgaard. Alligevel var han ikke i tvivl om jobskiftet.
”Når du som topleder begynder at tænke: ’Det har vi gjort før’, så skal du reflektere over, om du er den rigtige til at sidde for bordenden,” siger han.
Det kræver en stærk fagforening at være leder i paradoks-land
Thomas Jørgensen sidder i forvejen i bestyrelsen for Danske Gymnasier og glæder sig til at tage en tørn i GymLF’s bestyrelse også.
”Som gymnasieledere er vi ledere på en stor kompleks arbejdsplads for både personalet og for en ungdomsgeneration. Derfor har vi også brug for en stærk fagforening, som kan understøtte det arbejde. Og det vil jeg gerne bidrage til,” siger Thomas Jørgensen.
Han pointerer, at gymnasieledelse anno 2023 er fyldt med paradokser.
”Der er fx modstridende krav mellem vores ønske om at sikre gode, moderne arbejdspladser med fleksibilitet og måske firedages arbejdsuge på den ene side, og så behovet for, at lærerne er til stede og er sammen med vores elever med fokus på både faglighed og trivsel. Men hvad kan man egentlig forvente af en moderne medarbejder,” spørger han.
Og det er ikke det eneste paradoks:
”Gymnasierne har fået succes med selvejet og har været med til at gøre sektoren effektiv og moderne og bidraget med flere nybyggede gymnasier. Samtidig synes nogle politikere, at det er urimeligt, at vi optager så mange unge, og vi bliver beskyldt for at hugge elever fra andre uddannelser. Men det er jo ikke det vi gør; vi inviterer unge, som så vælger os,” siger han.
GymLF skal sikre lange gode lederliv
Thomas Jørgensen var lige fyldt 40, da han for 15 år siden blev rektor på Borupgaard Gymnasium. Nu er han 55 og har fået nyt rektorjob.
”Det er en særlig ledelsesopgave at være personaleleder for mange akademikere og samtidig kulturleder og trivselsleder for unge mennesker. Så vi har brug for en stærk fagforening, som kan sikre os gode forhold og lønvilkår. Jeg er selv optaget af, hvordan man kan sikre et godt lederliv i lang tid for sådan nogle som os. Skal der være muligheder for at trappe ned eller arbejde med nogle rotationsprincipper?” spørger han.
Gymnasiet blev livsforandrende for unge Thomas
Thomas Jørgensens CV fortæller historien om en mand, der ikke er bange for nye udfordringer. I begyndelsen af 00’erne var han med til at etablere Nærum Gymnasium – lige fra arkitektkonkurrence over byggeriet til første skoledag, hvor han i mellemtiden var blevet udnævnt til vicerektor. Han har også undervist i London, arbejdet for Apple og været vicerektor på Ørestad Gymnasium, og så har han taget to masteruddannelser i henholdsvis gymnasieledelse og innovationsledelse.
”Det har gjort mig til en bedre leder at få nogle håndgribelige værktøjer til fx at facilitere processer og støtte medarbejdere i at tænke nyt,” forklarer han.
Men uanset opgave eller arbejdsplads brænder flammen for at uddanne unge mennesker i Thomas Jørgensen.
”Når jeg står op om morgen, har jeg lyst til at gå på arbejde, fordi jeg er med til at give nogle unge mennesker en uddannelse – og nogle af dem havde måske ovenikøbet ikke fået en uddannelse, hvis jeg ikke havde været der,” siger Thomas Jørgensen.
Han blev selv student i 1986 fra Vestfyns Gymnasium. Og det var livsforandrende for ham, siger han i dag.
”Hverken mine søskende eller mine forældre havde gået på stx. Gymnasiet forandrede mit eget liv og mine egne livsmuligheder helt fundamentalt. Det blev afgørende. Og i dag har jeg det sådan: At drive og udvikle gymnasie er det, jeg har lyst til at lave.”
Kort om Thomas Jørgensen
Fra 1. maj 2023 rektor på Gefion Gymnasium. Uddannet cand.scient. i matematik og historie fra SDU. Har en master i gymnasiepædagogik fra SDU og en master i lederskab og innovation i komplekse systemer fra Aarhus Universitet. Startede karrieren på Vallensbæk HF, hvor han underviste hf’ere i ti år. Var med til at etablere Nærum Gymnasium i starten af 00’erne, hvor han siden blev ansat som vicerektor. Senere vicerektor på Ørestad Gymnasium fra 2005-08 og siden 2008 rektor på Borupgaard Gymnasium. Forperson for Danske Gymnasiers digitaliseringsudvalg og medlem af Danske Gymnasiers bestyrelse.