Da shitstormen kom til Slagelse

Rektor Lotte Büchert holdt hovedet koldt, da hendes beslutning om at aflyse sidste skoledag trak overskrifter i både regionale og landsdækkende medier. Læs hvordan gymnasierektoren håndterede en mediestorm på Midtsjælland.

Rektor Lotte Büchert holdt hovedet koldt, da hendes beslutning om at aflyse sidste skoledag trak overskrifter i både regionale og landsdækkende medier. Læs hvordan gymnasierektoren håndterede en mediestorm på Midtsjælland.

’Fulde afgangselever buhede af rektor: Nu aflyser hun festligheder’. Sådan stod der med flere centimeter høje bogstaver på forsiden af Sjællandske. Avisen lå på rektor Lotte Bücherts skrivebord på Slagelse Gymnasium, da hun mødte på arbejde klokken 7.15 onsdag den 23. maj 2018. Det var begyndelsen til mere end en uges intens tur i mediemaskinen.

”Jeg synes, det var voldsomt. De to første dage glødede min telefon med opkald fra journalister fra aviser, radio og tv-stationer,” fortæller Lotte Büchert.

Baggrunden for den store mediebevågenhed var, at hun dagen før havde aflyst et sidste-skoledags-arrangement, fordi eleverne havde brudt en aftale og var mødt berusede i skole. Kort fortalt.

”Jeg troede faktisk, at sagen ville slutte dér. Der var nogle utilfredse elever og nogle sure forældre, der kontaktede mig, da jeg havde taget beslutningen, men jeg tænkte, at den ville lukke stille og roligt dér,” husker hun.

Sådan blev det ikke.

Jeg melder jer til pressenævnet!

Lotte Büchert gik i offensiven fra første minut den morgen. Hun var rasende over, at hun ikke var blevet kontaktet for en kommentar til den artikel, der nu var på forsiden af Sjællandske. Her fik de utilfredse elever ordet, og så var der sakset nogle kommentarer fra en intern mail, hun havde skrevet. Men hun var ikke selv blevet kontaktet for en kommentar.

”Jeg ringede til chefredaktøren med det samme og sagde, at jeg syntes, at det var et stykke elendig journalistisk arbejde at trykke sådan noget uden at kontakte mig. Og jeg sagde til ham, at han godt kunne stille her på mit kontor inden klokken 8 og få min version. Ellers ville jeg melde dem til pressenævnet,” fortæller hun.

Sådan blev det. Lotte Büchert fik lov til at give sin version til Sjællandske. Men allerede inden det interview var færdigt, havde hun først TV2 og så TV ØST i røret. Begge tv-stationer lavede interviews med hende samme dag. Her satte hun klare rammer. Hun ville have spørgsmålene og tv-stationerne måtte gerne filme på skolen, når hun var der. Men ellers ikke.

Gammel medietræning ruster ikke

I de dage var Lotte Büchert taknemmelig for, at hun i forbindelse med sin bestyrelsespost i Danmarks Idrætsforbund havde deltaget i et medietræningskursus for nogle år siden.

”Da den første journalist ringede, havde jeg faktisk et beredskab, der trådte i kraft. Jeg var med det samme tilbage og kigge i mine noter på min iPad og genopfriske nogle af de værktøjer, jeg havde fået dengang,” fortæller hun.

Det var lavpraktiske men vigtige greb som fx at bede om at få spørgsmålene på forhånd, at huske at få sine citater til gennemsyn og at trække vejret undervejs.

”Man er nødt til at have is i maven, når de ringer. Selvom man bliver bestormet, er det ok lige at tænke sig om og sige, at man ringer tilbage eller gerne vil have spørgsmålene på forhånd. Man er nødt til at være superskarp, klar og koncentreret under hvert eneste interview, så man ikke bliver fanget på det forkerte ben,” siger hun.

Med medietræningen i frisk erindring kørte Lotte Büchert ellers hele forløbet solo. Hun skrev systematisk ned, hvem hun skulle ringe tilbage til og tog det hele fra en ende af.
”Men hold da op, hvor kunne jeg godt have brugt en kommunikationsmedarbejder, der kunne have hjulpet med at organisere og svare på læserbreve og gennemlæse citater. Og det havde måske også været meget smart at have en at sparre med,” mener Lotte Büchert og fortæller, at Danske Gymnasier ringede uopfordret og sagde, at hun var velkommen til at trække på deres assistance.

Åbenhed kvæler mytedannelse

Lotte Bücherts altoverskyggende strategi undervejs i forløbet var åbenhed.

”Når man har besluttet noget af så voldsom karakter, som det jo er at aflyse sidste skoledag for eleverne, så må man også stå ved det. Ellers opstår der lynhurtigt en masse mytedannelse. Man må meget gerne være uenig med mig, men alle skal kende historien fra min side. Det var min strategi,” forklarer Lotte Büchert.

Hun overvejede ikke på noget tidspunkt bare at lade telefonen ringe ud.

”Jeg er ikke typen, der tier ting ihjel. Min holdning er, at når der er noget, så kan vi lige så godt tale om det. Min erfaring er, at problemerne bliver løst hurtigere, hvis vi taler om dem. Og i det konkrete tilfælde, så ville jeg gerne have min version ud,” siger hun.

To steder holdt hun sig dog fra: Avisernes kommentarspor og kommentartrådene på sociale medier.

”TV2’s Facebookside glødede med onde kommentarer. ’Magtliderlig kælling’ og ’heks’ stod der. Da min søn læste noget af det op, stoppede jeg ham. Mit råd til andre er, at det skal man holde sig langt væk fra. Den slags kommentarer går man ned med flaget på. Man får jo lyst til at svare på det hele. Men det duer bare ikke,” siger Lotte Büchert og forklarer, at hun som rektor forsøgte at bevæge sig på et principielt, logisk og etisk plan med sine argumenter. Mens alt på sociale medier og alt, der kom fra eleverne, handlede om følelser. Og de to arenaer kan man ikke blande sammen.

500 mails og elever i opposition

Til gengæld var hun var overrasket over, hvor længe historien kunne køre. Berlingske, BT, Politiken, Go’ aften Danmark og diverse radiostationerne stod i kø i dagevis.

”Jeg havde lyst til at lukke det ned mange gange, men jeg vidste, at når jeg nu var gået ned ad denne he vej, så måtte jeg også gå i mål.”

Undervejs fik hun 500 mails og beskeder på Messenger fra folk, hun ikke kendte.

”Mange skrev, at jeg var sej og at jeg turde tage fat om problemet med unge og alkohol. Jeg fik også mails fra tre ministre og fra Lotte Heise, der kaldte mig ’Danmarks sejeste kvinde’. Det booster da selvtilliden lidt, og det hele gav mig en følelse af, at jeg havde gjort det rigtige,” husker Lotte Büchert.

Internt var det dog svært. Mange elever var vrede og har også efterfølgende været i opposition til deres rektor. Til gengæld har lærerne bakket hende hundrede procent op og flere 1.g-forældre har kontaktet rektor og rost hende for at arbejde med alkoholkulturen på skolen.

Gymnasiet skal have en stemme

Efter en uges tid klingede historien og dens forskellige videreudviklinger af. Om ikke andet har Lotte Büchert fået sat Slagelse Gymnasium på landkortet, smiler hun. I dag går der sjældent en uge, hvor hun ikke er i kontakt med et medie. Siden forsommeren har der været to større sager – en om en af skolens elever, der blev anholdt for at have fremsat noget, der kan tolkes som en trussel om skoleskyderi på Instagram og en anden sag om en elev, der fik forbud mod at tage med på studietur på grund af nogle ældre Facebook-opslag, der havde virket stødende på hans amerikanske værtsfamilie. Og så er der alle de skolepolitiske dagsordner. Lotte Büchert udtaler sig om alt fra fraværslovgivning og besparelser til lokale planer om at nedlægge busruter til skade for skolens elever. Og det gør hun ikke for sjov.

”Det er vigtigt at gymnasiet har en stemme. Vi skal turde profilere os med vores holdninger. Ellers bliver vi ligegyldige. I Slagelse er gymnasiet den største uddannelsesinstitution, så vi skal have en stemme og nogle holdninger til det, der foregår omkring os. Og så mener jeg, at vi er nødt til at kommunikere hvilke værdier, vi har som skole. I sidste ende er det det, der tiltrækker elever – og måske skræmmer enkelte væk,” siger hun med et smil.

Om Lotte Büchert

  • Rektor på Slagelse Gymnasium siden marts 2017
  • Vicerektor på Slagelse Gymnasium fra 2009-2017
  • Har tidligere været studievejleder og lektor på Øregård Gymnasium fra 2001-2009 og lektor på Rødovre Gymnasium fra 1991-2001.
  • Uddannet cand.mag. i spansk og oldtidskundskab
  • Medlem af en række bestyrelser DIF og Center for Ungdomsforskning
  • Medlem af GymLF’s bestyrelse, hvor hun repræsenterer region Sjælland

 

Rektors bedste råd til mediehåndteringLotte Büchert har på baggrund af sine egne erfaringer disse råd til gymnasieledere, når de skal håndtere journalister og medier:

  1. Tag dig tid til at tænke dig om og trække vejret inden et interview. Det er ofte en god investering at sige, at du ringer tilbage om 10 minutter.
  2. Bed om at få artiklen og dine citater til gennemsyn. Det er ok at sætte det som et krav, hvis du skal interviewes.
  3. Bed om at se spørgsmålene på forhånd, hvis du skal i tv og hav en klar aftale om du skal på live eller båndet.
  4. Tænk dig om, før du læser kommentarer på de sociale medier. Der er stor sandsynlighed for, at du ikke kan bruge dem til noget.